PROJEKT „Pyszny sposób na nudę… „

Kochani Rodzice 

W ramach projektu zorganizowałyśmy przedszkolny konkurs fotograficzno- kulinarny „Przedszkolna książka kucharska” stworzyłyśmy jako opiekunki (koordynatorki) z przesłanych przepisów książkę kucharską zostały ogłoszone wyniki- ciężko było nam wybrać kto jest zwycięzcą dlatego każdy zajął I miejsce dla uczestników rozdawane były dyplomy oraz upominek w postaci bidonu wręczany przez naszą Panią Dyrektor 🙂

Bardzo dziękujemy za udział w konkursie zarówno dzieciom jak i Rodzicom  w załączniku na dole strony znajduje się stworzona z Waszych przepisów „Przedszkolna książka kucharska” – zapraszamy do obejrzenia 🙂

 

 

Nasze przedszkole w tym roku szkolnym bierze udział w  projekcie

„ Pyszny sposób na nudę, czyli przedszkolna książka kucharska”

Pierwsze zadanie odhaczone 🙂    Poznaliśmy zawód kucharza i jak wygląda jego praca. Korzystając z robota kuchennego przygotowaliśmy wraz z dziećmi: napój pomarańczowo – cytrynowy, pastę jajeczną i twarożek. Na koniec każdy z dzieci skomponował sobie posiłek z przygotowanych potraw.

„Pyszny sposób na nudę, czyli przedszkolna książka kucharska” Dzieci z Grupy VI  wykonały drugie zadanie z realizacji projektu. Powstały przepyszne „przetwory zimowe”, a ich przygotowanie sprawiło im ogromną satysfakcję i radość. Pozdrawiamy!

Dzieci z innych grup również chwalą się swoim zaangażowaniem w niecodzienne przedszkolne, prace domowe  🙂

Grupa VI melduje wykonanie zadania styczniowego inscenizacja do wiersza „Na straganie” J. Brzechwy z użyciem pacynek w formie warzyw występujących w wierszu. Omawialiśmy go wspólnie. Następnie przeszliśmy do zajęć praktycznych czyli robienie sałatki jarzynowej. Dzieci kroiły warzywa nożykiem plastikowym. Na koniec dzieci kosztowały zrobioną sałatkę

Szanowni Państwo meldujemy wykonanie zadania marcowego  Dzień Piekarza i Cukiernika- dzieci poznały zawód piekarza, dowiedziały się jak powstaje chleb, wcieliły się w rolę kucharza .  W dniu 26.03. obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Szpinaku w ramach tego dzieci były ubrane w zielonych barwach, przygotowały pyszny koktajl szpinakowo- owocowy oraz ciasto oczywiście ze szpinakiem. 

 

Załączniki